torstai 4. heinäkuuta 2013

Class Row

Mun elämässäni ei juurikaan nyt tapahdu mitään jännää, joten eipä ole ollut kirjoiteltavaakaan. Sitten näin äskön tämän videon ja tuli mieleen, että tässä on yksi selkeä ero suomalaisen ja brittiyhteiskunnan välillä. Luokkaerot.

Itse en oikein osaa Suomessa nähdä minkäänlaisia luokkarajoja, mutta kaiketi täällä edelleen yritetään tehdä jotain eroa työväen ja porvarien kesken. Totuus taitaa kuitenkin aikalailla olla se, että vaikka välillä nostetaan jotain itkuvirsiä lööppeihin siitä, kuinka köyhien lapset eivät pääse yliopistoihin kaupallisten preppauskurssien takia, niin Suomessa ollaan silti todella tasa-arvoisia.

Koulutus on tietenkin ollut mulle henkilökohtaisesti läheisin juttu tähän mennessä elämää. Suomessa on oikeastaan ihan se ja sama millainen perheesi on taustaltaan tai tulotasoltaan. Koulutus on kaikille sama ja kaikilla on samat mahdollisuudet peruskoulussa ja myöhemmin tuki- ja lainajärjestelmien kautta toisen ja kolmannenkin asteen koulutuksissa. Englannissa valtion kouluja käyneille sanotaan ihan suoraan, että on edes turha hakea tiettyihin, arvostetuimpiin yliopistoihin johtuen siitä, että sinne otetaan suurin osa eliittikouluista ja vain pieni kiintiömäärä, aivan uskomattoman taitavia oppilaita muista kouluista. Perusopetuskin on melko erilaatuista kaupungin eri kouluissa. Erään tuttavan lapset esimerkiksi kärsivät lukihäiriöstä ja vanhemmat joutuvat tästä syystä maksamaan itsensä kipeiksi, jotta saavat lapsensa yksityiseen kouluun, jossa näille tarjotaan kunnon tuki. Valtio ei tietenkään auta, etenkään jos sinun katsotaan olevan keskituloinen.

Viime aikoina julkisuudessa myös Britanniassa ollut Suomen äitiyspakkaus on ollut täysi ihme briteille, ja kaikkein edistyksellisimmätkin ovat uskaltaneet vain varovaisesti ehdottaa, että se voitaisiin ottaa myös Britanniassa käyttöön, mutta vain köyhille perheille joilla ei ole varaa itse noita tuotteita ostaa ja vain ensimmäisen lapsen kohdalla. Johan se olisi hulluutta jos kaikille tällainen ilmainen lahja annettaisiin! Johan Englannissa poistettiin lapsilisätkin muilta kuin köyhemmiltä perheiltä. Tässäkin asiassa Suomi on mitä tasa-arvoisin, enkä aivan heti usko että yksikään puolue uskaltaisi tehdä sellaista poliittista itsemurhaa, että alkaisi ehdottaa tästä luopumista!

Videolla tulee esiin melko hyvin ensinnäkin tuo snobeilu, mikä on loppujen lopuksi edelleen Briteissä melkoisen yleistä. Ne yksityiskoulun käyneet kyllä erottaa joukosta ja vaikken tahtoisi todellakaan olla tuon naisen kanssa mistään samaa mieltä, niin kyllähän noissa nimissäkin ehkä hieman sen luokkajaottelun näkee, Chardonnayita tosiaan ehkä on vähemmän tavattavissa siellä yksityiskoulujen käytävillä. Sen sijaan sitä en ymmärrä lainkaan, miksi sen pitäisi vaikuttaa siihen, ettei näiden henkilöiden kanssa voisi olla tekemisissä ja ystävä. Suomessa myöskään nimen perusteella ei voi kyllä arvata ihmisestä oikein mitään.

Mulle oli etenkin opiskelujen alkuaikoina vaikea ymmärtää sitä, että sekä historian että politiikan opinnoissa uhrattiin aivan suunnaton osa luennoista aina luokkajaottelun tutkiskeluun. Lopulta siihen tietenkin tottui ja alkoi saada asioista tuntumaa, mutta alkuun Suomessa eläneelle ja kasvaneelle tuntui kamalan vanhan aikaiselta etenkin politiikan kursseilla puhua jostain luokkajaoista.


Katsokaa ja kauhistukaa:





// PS. Mun 2.1. varmistui loppuarvosanaksi! Olen niin onnellinen!!!! Ja huomenna nokka kohti Raumaa ja mun rakasta parturi-kampaajaa!

1 kommentti:

  1. vähä on oon jäljessä sun blogin lukemisessa :DDD mut ihanaa kun kävit!!

    VastaaPoista