perjantai 1. helmikuuta 2013

The Debate

Ihan pakko kirjoittaa kun on kerrankin kirjoitettavaa. Heidi, sun kannattaa ehkä skipata tämä postaus, sillä luvassa on .... voi kyllä, politiikkaa!

David Cameronhan piti kuuluisan puheensa reilu viikko sitten, jossa hän ilmoitti, että jos konservatiivit voittavat seuraavat vaalit 2015, Britanniassa pidetään kansanäänestys EU:ssa pysymisestä. Lisänä taisi vielä olla ehto, jos EU ei muuta tiettyjä käytäntöjään, eli käytännössä antaa Britannialle takaisin päätäntävaltaa tiettyihin asioihin. Saapa nähdä miten käy.

Yliopiston Political Union järjesti tänä iltana aiheesta väittelyn Unionilla, johon mäkin menin muutaman kaverini kanssa. En ole kauheasti näissä väittelyissä yleensä käynyt, vaikka niitä taitaisi olla tarjolla lähes joka viikko, mutta tämän kertaiseen oli pakko päästä. Niinpä suorastaan raahasin Amritin ja Joen mukanani. Aihe tuntui kiinnostavan muitakin, sillä paikalla taisi parhaimmillaan olla 57 henkeä! Lisäkiinnostusta mulle henkilökohtaisesti toi se, että ystäväni Kristina oli yhtenä pääväittelijöistä johtuen roolistaan EU students' officerina.



Jo alusta alkaen oli aika selvää, että suurin osa ihmisistä istui samalla puolella huonetta kuin minäkin, eli kannattamassa Britannian pysymistä EU:ssa. Äänekäs vähemmistö toisella puolen piti kuitenkin keskustelun vilkkaana. Mielenkiintoista oli myös se, että eroamisen kannattajien puolelle oli onnistuttu löytämään kaksi UKIP:in (UK Independence Party, euroskeptinen, oikeisto populistinen puolue, jolla on ollut melko pientä suosiota parlamenttivaaleissa, tosin enemmän suosioita eurovaaleissa) jäsentä, jotka opiskelevat yliopistolla.

Pakko sanoa, että vastapuolen argumentit eivät kyllä saaneet mua hetkeksikään harkitsemaan, että pitäisikö siirtyä huoneen toiselle puolen. UKIP-pojat tuntuivat keskittyvän vain maahanmuuttoon ja aivan ihanan klassisesti aloittivat sillä, että maahanmuuttajat tulee ja elää meidän rahoilla eikä tee töitä, jonka jälkeen siirtyivät väittämään, että maahanmuuttajat vie meidän työt, jonka jälkeen selitys olikin enää se, että joo maahanmuutto on ihan okei, mutta sitä pitää kontrolloida enemmän. Tuli sieltä puolen muutamia talouteen ja lainsäädäntöönkin liittyviä kritiikkejä, mutta ei mitään kovin mullistavaa.

Kristina oli ehkä hieman hiljainen, mutta kaverinsa oli todella hyvä ja selkeä väittelijä, joka ihan selvästi tiesi mistä puhui ja oli etsinyt ihan oikeita faktoja tukemaan sanomisiaan, toisin kuin se toinen puoli.... Lisäksi yleisöstä tuli todella hyviä kommentteja monelta! Välillä miettii, joidenkin ihmisten kanssa täällä yliopistolla, että liikkuuko niillä päässä mitään, mutta tuossa porukassa oli kyllä niin paljon ihmisiä, jotka selvästi seuraavat asioita ja tietävät mistä puhuvat, sekä osaavat vielä pukea ne järkevästi sanoiksi (tota viimeistä mä en ainakaan osaa..).

Lopputulos oli siis aika selvä. Jos se kansanäänestys järjestettäisiin nyt ja siinä saisivat äänestää vain Portsmouthin yliopiston oppilaat, niin Britannia ei todellakaan olisi lähdössä mihinkään EU:sta. 6 henkeä halusi lopulta lähteä EU:sta, 5 ei osannut päättää ja reilu 40 halusi jäädä! Jee!

1 kommentti:

  1. luin alusta loppuun erittäin keskittyneesti ja kiinostuneesti :DD eli siis ton ensimmäisen lauseen!!! hah

    VastaaPoista